Απολογισμός δράσεων (Ιανουάριος 2017 - Δεκέμβριος 2017)

Τo ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από το 1990, σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Στα χρόνια λειτουργίας του έχει εργαστεί με συνέπεια και σεβασμό στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τους ανθρώπους και τους φορείς που συμβάλλουν στην προαγωγή της πρόληψης με την ευρεία της έννοια κι έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Το έργο του εξελίσσεται διαρκώς και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίζει και να συνδιαλέγεται με την κοινωνία.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2017 έως Δεκέμβριος 2017 από την επιστημονική ομάδα του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου αφορούν τα ακόλουθα: 

Α. Επιμόρφωση Γονέων

Πέντε (05) Ενημερωτικές Εκδηλώσεις:

 • "Ανήλικοι Χρήστες Διαδικτύου - Πότε κινδυνεύει το παιδί μου και πώς θα το μάθω να προστατεύεται". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 2 ώρες. Σε συνεργασία με το Γυμνάσιο Γαζίου, το 1ο, 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Γαζίου. (80 άτομα)
 • "Internet: Κίνδυνοι και μέτρα προστασίας". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 2 ώρες. Σε συνεργασία  με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ηρακλείου. (30 άτομα)
 • "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο". 2 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία  με τις διευθύνσεις των 10ο και 43ο Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου. (35 άτομα)
 • "Εξαρτήσεις και εφηβεία. Ο ρόλος της οικογένειας". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 3 ώρες. Σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου. (60 άτομα)

Τέσσερις (04) Ομάδες Γονέων:

 • Με παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας. 2 ομάδες. 18 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. (25 άτομα)
 • Με παιδιά εφηβικής ηλικίας. 1 ομάδα. 12 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. (10 άτομα)
 • "Διαζύγιο: Πώς διαχειριζόμαστε την αλλαγή στο πλαίσιο της πρόληψης μακροπρόθεσμων συνεπειών στην οικογένεια". 1 ομάδα. 5 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. (4 άτομα)

 

Β. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών

Β.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Πέντε (05) Βιωματικά Εργαστήρια:

 • "Διαχείριση συγκρούσεων και καλλιέργεια κλίματος αποδοχής και συνεργασίας στην τάξη και στον εργασιακό χώρο". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 4 ώρες. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου. (25 άτομα)
 •  "Ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων στην παιδική ηλικία: Ο ρόλος των συναισθημάτων". 4 εργαστήρια. Διάρκεια: 4 ώρες έκαστο. Σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου. (89 άτομα)

Δύο (02) Επιμορφωτικές Ημερίδες:

 • "Πρακτικές για τη δημιουργία θετικού κλίματος στη σχολική τάξη: Η επικοινωνία, οι σχέσεις, οι αξίες". 2 ημερίδες. Διάρκεια: 5 ώρες έκαστη. Δημοτικά Σχολεία: Αγίας Πελαγίας, Ροδιάς, Τυλίσου, Φόδελε, 1ο, 2ο Αγίας Μαρίνας, 1ο, 2ο, 3ο Γαζίου, 1ο, 2ο Κρουσώνα, 25ο, 26ο, 27ο, 34ο, 40ο, 43ο Ηρακλείου. Σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο της 3ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου. (51 άτομα)

 

Β.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Δύο (02) Βιωματικά Εργαστήρια:

 • "Διαχείριση συγκρούσεων και καλλιέργεια κλίματος αποδοχής και συνεργασίας στην τάξη και στον εργασιακό χώρο". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 4 ώρες. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Σχολείου Ηρακλείου. (25 άτομα)
 • "Συνομιλώντας με τους Έρωτες Ήρωες". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 2 ώρες. Στο πλαίσιο της διημερίδας: "Έρως - Αντέρως: Η Τέχνη της συν - Ύπαρξης", 2017. Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου και το Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα". (15 άτομα)

Ένα (01) Επιμορφωτικό Σεμινάριο "Στα χρόνια της Εφηβείας":

 • "Δουλεύοντας με ομάδες μέσα στην τάξη. Πρακτικές για τη δημιουργία κλίματος αποδοχής και συνεργασίας". 2 συναντήσεις. Διάρκεια: 10 ώρες.
 • "Στα χρόνια της εφηβείας… Αλλαγές, σχέσεις, αξίες, συναισθήματα". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 4 ώρες.

Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου.
(21 άτομα)

 

Γ. Εκπαίδευση Μαθητών

Γ.1. Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Μια (01) Ομάδα Μαθητών:

 • "Αποχαιρετώ το δημοτικό - Χαιρετώ το γυμνάσιο". 1 ομάδα. 5 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. (12 άτομα) 

Έντεκα (11) Ενημερωτικές Συναντήσεις:

 • "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο". 11 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία  με τις διευθύνσεις των 10ο, 25ο, 27ο και 43ο Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου. (195 άτομα)

 

Γ.2. Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τέσσαρα (04) Βιωματικά Εργαστήρια:

 • "Αλήθεια ή Θάρρος: Ένα παιχνίδι σχέσεων". 3 εργαστήρια. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστο. Σε μαθητές του 2ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του 1ου και 2ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου. Στο πλαίσιο της διημερίδας: "Έρως - Αντέρως: Η Τέχνη της συν - Ύπαρξης", 2017. Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου και το Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα". (70 άτομα)
 • "Εφηβεία και Εξαρτήσεις". 1 συνάντηση. Διάρκεια: 3 ώρες. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του 11ου ΓΕΛ Ηρακλείου. (22 άτομα)

Δεκαεφτά (17) Ενημερωτικές Συναντήσεις:

 • "Εξαρτήσεις και Εφηβική Ηλικία". 17 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Στο πλαίσιο της Θεματικής Εβδομάδας, στον άξονα: "Πρόληψη εθισμού και εξαρτήσεων". Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των Γυμνασίων: Μελεσών, 1ου, 2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου, 9ου Ηρακλείου και Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου. (1200 άτομα)

Τρεις (03) Ομάδες Εφήβων:

 • Ομάδα Προσωπικής Ανάπτυξης Εφήβων. 1 ομάδα. 3 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου. (13 άτομα)
 • "Διαφήμιση και Αλκοόλ". 1 ομάδα. 5 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Ψυχολογίας και της Σχολής Επιστημών Υγείας - Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης "Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις", στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. (25 άτομα)
 • "Ενίσχυση της Αυτορρύθμισης". 1 ομάδα. 5 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του 2ου Γυμνασίου Ηρακλείου και τους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Ψυχολογίας και της Σχολής Επιστημών Υγείας - Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης "Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις", στο πλαίσιο της πρακτικής τους άσκησης. (23 άτομα)

 

Δ. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

 • Εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών του Κοινού Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Ψυχολογίας και της Σχολής Επιστημών Υγείας - Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης "Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις", στο πλαίσιο της δεκάμηνης πρακτικής τους άσκησης. (02 άτομα)
 • Εκπαίδευση σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο της εργαστηριακής τους άσκησης. (09 άτομα)
 • Μια Ενημερωτική Συνάντηση, σε σπουδαστές του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης. Διάρκεια: 2 ώρες. (130 άτομα)

 

Ε. Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς

Δύο (02) Βιωματικά Σεμινάρια (σύνολο: 45 άτομα):

 • Σε υπαλλήλους των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου: "Ευαισθητοποίηση στη δημιουργία Δικτύων". 4 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής - Εποπτείας Κοινωνικών Δομών - Μετανάστευσης Δήμου Ηρακλείου. (15 άτομα)
 • Σε επαγγελματίες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας: "Παρεμβάσεις Πρόληψης «Αλκοόλ και Νέοι»". 2 συναντήσεις. Διάρκεια: 14 ώρες. Σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το ΚΕ.Θ.Ε.Α. "Αριάδνη", το Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου Π.Γ.Ν., το Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ και το Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή". (30 άτομα)  

Τρεις (03) Ενημερωτικές Συναντήσεις (σύνολο: 80 άτομα)

 • Σε Ιερείς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης: "Διαχείριση προβλημάτων που σχετίζονται με τις εξαρτήσεις, την ψυχική υγεία και τον κοινωνικό αποκλεισμό". 3 συναντήσεις. Διάρκεια: 2 ώρες έκαστη. Σε συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και με την υποστήριξη του ΚΕ.Θ.Ε.Α. "Αριάδνη", του Ψυχιατρικού Τμήματος του Βενιζελείου Π.Γ.Ν., του Αλκοολογικού Ιατρείου ΠαΓΝΗ και του Συλλόγου Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή". (80 άτομα) 

Διοργάνωση Ημερίδων (σύνολο: 227 άτομα):

 • "Δημιουργία Δικτύων Συνεργασίας στις Σύγχρονες Κοινότητες". (80 άτομα)
 • "Έρως - Αντέρως: Τα Τέχνη της συν - Ύπαρξης, 2017". 2 ημέρες. (100 άτομα)
 • Ολομέλεια του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης. 3 ημέρες. (47 άτομα)

Εισηγήσεις σε Επιστημονικά Συνέδρια:

 • Προφορική Ανακοίνωση: "Απόπειρες δικτύωσης για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας στο Ηράκλειο". "1η Συνδιάσκεψη Πόλης για τον Εθελοντισμό, την Κοινοτική Ενδυνάμωση - Δράση και τη Δια Βίου Μάθηση" - "3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαίδευσης Ενήλικων και Δια Βίου Μάθησης".
 • Προφορική Ανακοίνωση:  "Ανοιχτό σχολείο - Ζωντανές κοινότητες: μια πρόταση του ΚΕΣΑΝ (Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου) για το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης". Επιστημονική Διημερίδα: "Πρόληψη, Συνέργεια, Ενδυνάμωση της Σχολικής Κοινότητας".
 • Προφορική Ανακοίνωση: "Εργασία με ομάδες μέσα στη σχολική τάξη: Η αποτίμηση ενός Προγράμματος επιμόρφωσης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ν. Ηρακλείου". 11η Πανελλήνια Συνάντηση Φορέων Πρόληψης, "ΣυμΠλέοντας, Ξαναχτίζουμε Κοινότητες".

Συμμετοχή σε δράσεις - παρεμβάσεις:

 • Προβολή ταινίας: "Requiem for a dream", με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού και τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου.
 • Παρέμβαση στην κοινότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας - Ενημερωτική αφίσα με χρήσιμα τηλέφωνα. Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα".
 • Τριήμερο συμμετοχικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση του πλαισίου συμμετοχής του Ηρακλείου στο Παγκόσμιο Δίκτυο της UNESCO "Η Πόλη που Μαθαίνει". Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δ. Ηρακλείου.
 • Εκδήλωση "Καλλιτεχνί-ΖΩΝΤΑΣ την ΕΙΡΗΝΗ πολυπολιτισμικά με τα ΠΑΙΔΙΑ μας". Διοργάνωση Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής - Καινοτόμων Δράσεων - Δημόσιας Υγείας - Ισότητας των Φύλων.

 

ΣΤ. Ατομικά ραντεβού

 • Ατομικά ραντεβού με σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ..

 

Ζ. Δικτύωση - Εκπαίδευση - Επιμόρφωση Στελεχών Πρόληψης

 • Συμμετοχή στις Ολομέλειες, στη Συντονιστική και την Επιστημονική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης, για τη διοργάνωση της 11ηςΠανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης.
 • Συμμετοχή σε Σεμινάρια του Κέντρου Εκπαίδευσης & Εποπτείας του Ο.ΚΑ.ΝΑ.
 • Συμμετοχή σε Συνέδρια και Ημερίδες.

 

Η. Συνεργασίες

Υπεύθυνοι Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων: Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου
Δημοτικά Σχολεία: Αγίας Πελαγίας, Ροδιάς, Τυλίσου, Φόδελε, 1ο, 2ο Αγίας Μαρίνας, 1ο, 2ο, 3ο Γαζίου, 1ο, 2ο Κρουσώνα, 10ο, 25ο, 26ο, 27ο, 34ο, 40ο, 43ο Ηρακλείου, Ευρωπαϊκό Σχολείο
Γυμνάσια: Γαζίου, Μελεσών, Πειραματικό, 1ου, 2ου, 4ου, 5ου, 6ου, 7ου, 9ου Ηρακλείου
Λύκεια: 1ο, 2ο, 11 Ηρακλείου
ΕΠΑΛ: 2ο Ηρακλείου
Φορείς: Κοινό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας και της Σχολής Επιστημών Υγείας - Τμήματος Ιατρικής, Πανεπιστημίου Κρήτης "Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις", Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης, 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Καινοτομίας Δ. Ηρακλείου, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής - Εποπτείας Κοινωνικών Δομών - Μετανάστευσης Δ. Ηρακλείου, Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής - Καινοτόμων Δράσεων - Δημόσιας Υγείας - Ισότητας των Φύλων, Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ΚΕ.Θ.Ε.Α. "Αριάδνη", Ψυχιατρικό Τμήμα του Βενιζελείου Π.Γ.Ν., Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ, Σύλλογο Εθελοντών στην Πρόληψη "Η Ομάδα", Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή", Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων, Τμήμα Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Ηρακλείου, Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Ηρακλείου

 

Εξυπηρετούμενοι:

Α. Επιμόρφωση Γονέων. Σύνολο 244 άτομα
Β. Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών. Σύνολο: 226 άτομα
Γ. Εκπαίδευση Μαθητών. Σύνολο: 1560 άτομα
Δ. Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύνολο: 141 άτομα
Ε. Εκπαίδευση - Ευαισθητοποίηση Κοινότητας. Σύνολο: 550 άτομα περίπου

Σύνολο: 2721

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης