«Διαφυγές …από κάθε εξάρτηση!»

Πρόσκληση σε ανοιχτή δοκιμή.

«Διαφυγές …από κάθε εξάρτηση!»
Παράσταση Θεάτρου Φόρουμ - Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023
Ώρες: 18:00 - 20:30 (προσέλευση 17:45)
στο Πολύκεντρο Ηρακλείου
Είσοδος ελεύθερη!

Εμψύχωση: Νίκος Γκόβας και η Ομάδα Φόρουμ Ηρακλείου: Χριστίνα Γούση, Χριστίνα Μπακαλάρου, Γεωργία Νικολαΐδη, Πέτρος Παπαδάκης, Φίλιππος Μωραΐτης, Έλενα Λιόγκα, Έλενα Φανιουδάκη

Το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/ Γραφείο Ηρακλείου -Λασιθίου, σε συνεργασία με το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ) παρουσιάζουν τη Θεατροπαιδαγωγική Παράσταση - Προγράμματα Θεάτρου Φόρουμ «Διαφυγές …από κάθε εξάρτηση!»,  ειδικά για εκπαιδευτικούς, γονείς, εφήβους, φοιτητές, επαγγελματίες υγείας και ανθρωπιστικών και κοινωνικών σπουδών (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λπ.), που θέλουν να γνωρίσουν τη μέθοδο όπως εφαρμόζεται σε σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σημαντικό στοιχείο του προγράμματος είναι ότι η παράσταση και οι δραστηριότητες που προηγούνται ή έπονται δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές/ μαθήτριες να πάρουν μέρος στη δράση, προτείνοντας λύσεις και δοκιμάζοντας ιδέες στη πράξη αντί στα λόγια. Είναι δηλαδή μια μορφή «αλληλεπιδραστικού» θεάτρου το οποίο χρησιμοποιεί τεχνικές που έχουν την αναφορά τους στο θέατρο Φόρουμ του Augusto Boal και στην πολύχρονη πείρα των θεατροπαιδαγωγικών προγραμμάτων. Οι τεχνικές αυτές δεν αποσκοπούν στο να οδηγήσουν τους μαθητές/ μαθήτριες να πάρουν τελεσίδικη θέση σε αμφιλεγόμενα θέματα όσο στο να αναδείξουν τις πολλές πλευρές με τις οποίες  μπορεί να προσεγγιστεί ένα τέτοιο ζήτημα.

Η διαδραστική Παράσταση - Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα «Διαφυγές …από κάθε εξάρτηση!» απευθύνεται κυρίως σε μαθητές/μαθήτριες άνω των 15 χρονών, διαπραγματεύεται θέματα λήψης αποφάσεων σε συνθήκες μεγάλης πίεσης για εφήβους/ έφηβες και δίνει την ευκαιρία  στο κοινό να παρέμβει στη δράση προτείνοντας λύσεις και δοκιμάζοντας ιδέες στη πράξη. Στο έργο η νεαρή ηρωίδα/ μαθήτρια έρχεται αντιμέτωπη με τις δυσκολίες του φίλου της, ο οποίος έχει «μπλέξει με ουσίες». Στην προσπάθεια της να τον βοηθήσει συγκρούεται με τους συμμαθητές της, τους γονείς της, τους εκπαιδευτικούς κι άλλα άτομα, ενώ παράλληλα βρίσκεται ενώπιον διλημμάτων και ανάγκης για λήψη σημαντικών αποφάσεων… Ποιο θα είναι το μονοπάτι της διαφυγής της τελικά; Και ποιες προσωπικές και κοινωνικές στάσεις, ιδανικά, επιθυμίες κι ευθύνες θα το καθορίσουν;

Σημείωση: 
Το πρόγραμμα είναι βιωματικό και συμμετοχικό, περιλαμβάνει ασκήσεις, αυτοσχεδιασμούς, παιχνίδια ρόλων και άλλες δραστηριότητες με σωματική επαφή και κίνηση στο χώρο και έδαφος. Γι’ αυτό οι συμμετέχοντες/ συμμετέχουσες είναι απαραίτητο:
- να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια για κινητικές ασκήσεις στον χώρο (και στο έδαφος),
- να φέρουν μαζί τους …κέφι και όρεξη για πειραματισμούς!

Διοργάνωση:
Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση/ Γραφείο Ηρακλείου - Λασιθίου
ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου (σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ)

Πληροφορίες:
2106541600 // info@theatroedu.gr // www.theatroedu.gr

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης