Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. προγραμματισμό του ΚΕ.Σ.Α.Ν. ως Αστική Εταιρεία, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2020 έως Δεκέμβριος 2020 και είχαν πλαίσιο τη Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς, αφορούν:
Παρεμβάσεις:
- Τρία (03) Διαδικτυακά Εργαστήρια Ενηλίκων [MOVERE], 7 συναντήσεις (2 ανά εργαστήριο και 1 follow up), διάρκειας 02 ωρών έκαστη, με θέμα: "Αλλαγές, άγχος, αγωνίες…" (22 άτομα).
- Δύο (02) Διαδικτυακές Διαδραστικές Ομάδες Νέων [MOVERE], 3 συναντήσεις ανά ομάδα, διάρκειας 02 ωρών έκαστη, με θέμα: "Ψυχική ενδυνάμωση νέων 18-30 ετών". (17 άτομα).
- Εννέα (09) Διά Ζώσης και έξι (06) Διαδικτυακές Συναντήσεις: Δημιουργικές κοινότητες: "Ενδυνάμωση της σχολικής ζωής μέσω της παρεμβατικής Τέχνης και της συμμετοχικής δράσης". Πιλοτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των 36ου και 52ου Δημοτικών Σχολείων Ηρακλείου. Α’ Φάση: Συμμετοχικές εικαστικές παρεμβάσεις σε χώρους των σχολείων από μικτές ομάδες μαθητών - δασκάλων - γονέων. Β’ Φάση: «Καλλιεργώ και ΖΩγραφίΖΩ: το ταξίδι μιας ελπίδας που ριζώνει και απλώνει τα κλαδιά της στον κόσμο.
- Μια (01) Ενημερωτική Συνάντηση σε Επαγγελματίες Υγείας, διάρκειας 02 ωρών, για το έργο, τη δράση και τις προληπτικές παρεμβάσεις του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης, στο πλαίσιο επιμορφωτικών συναντήσεων διεπιστημονικής ομάδας. Σε συνεργασία με το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Ηρακλείου (πρώην Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ηρακλείου) (10 άτομα).
- Δημιουργία - ενημέρωση πλατφόρμας "Κε-σαν …στο σπίτι σου!", με προτάσεις έγκυρης ενημέρωσης για τον Covid-19 και δημιουργικής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου για τις ήμερες εγκλεισμού στο σπίτι.
- Διαδικτυακό κάλεσμα για ιδέες, σε μορφή video, κειμένου ή εικόνας, για το πώς μπορούμε να παραμείνουμε δημιουργικοί "μένοντας σπίτι". "Μένουμε σπίτι… μένουμε δημιουργικοί!" [MOVERE].
- Παρουσίαση των δράσεων του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης στην εκπομπή "Καλό Μεσημέρι", του Κρήτη TV, με τον Αναπληρωτή Προέδρου της Αστικής Εταιρείας, κ. Νικόλαο Αγγελάκη, Αντιδήμαρχο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Δήμου Ηρακλείου (1 Στέλεχος Πρόληψης).
- Παρουσίαση των δράσεων του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης στην εκπομπή "Καλό Μεσημέρι", του Κρήτη TV (01 Στέλεχος Πρόληψης και 01 Επιστημονική Συνεργάτιδα).
Συνεργασίες με Φορείς της Τοπικής Κοινοτητας:
- Συμμετοχή στην Επιστημονική και στην Οργανωτική Επιτροπή "Παρεμβάσεις Πρόληψης: Αλκοόλ και Νέοι", που συντονίζει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Δύο (02) Συναντήσεις Εργασίας συμμετεχόντων φορέων, με στόχο τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, για τους Επαγγελματίες Υγείας όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης αλκοόλ στο μαθητικό πληθυσμό της χώρας. Συνεργαζόμενοι Φορείς: 7η ΥΠΕ, ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη", Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ, Σύλλογος Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή", Κοινωνική Υπηρεσία ΠαΓΝΗ, Ψυχιατρική Υπηρεσία ΠαΓΝΗ (02 Στελέχη Πρόληψης).
- Συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή "Ηράκλειο, η πόλη που μαθαίνει", του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, που συντονίζει ο Δήμος Ηρακλείου - Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Μια (01) Συνάντηση Εργασίας συμμετεχόντων φορέων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό κριτηρίων επιλογής συνεργατών και δράσεων κατά την επόμενη διετία και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για δικτύωση και προβολή - προώθηση δράσεων Δια Βίου Μάθησης (01 Στέλεχος Πρόληψης).
- Μια (01) Διαδικτυακή Συνάντηση Εργασίας για οργάνωση - σχεδιασμό δράσεων με τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου με παιδαγωγική και επιστημονική ευθύνη του ΠΕΚΕΣ Κρήτης (02 Στελέχη Πρόληψης).
Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης:
Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, μιας μορφής σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο.
Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και σήμερα ένα (01) Στέλεχος του ΚΕΣΑΝ συμμετέχει στην οκταμελή Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου. Το τελευταίο έτος η συμβολή του ΚΕΣΑΝ στο Πανελλήνιο Δίκτυο αφορά τα παρακάτω:
- Ολομέλεια Πανελλήνιου Δικτύου: Συμμετοχή στη διοργάνωση (01 Στέλεχος Πρόληψης) και στις εργασίες (02 Στελέχη Πρόληψης) της τακτικής διαδικτυακής ολομέλειας.
- Κοινωνική Δικτύωση: Διαχείριση - ενημέρωση: Ιστολογίου, Πλατφόρμας Wiki, και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Facebook, Youtube) (01 Στέλεχος Πρόληψης).
- Δημιουργία ψηφιακής Πλατφόρμας, που προσφέρει τη δυνατότητα διαμόρφωσης συμμετοχικών και αλληλεπιδραστικών διαδικασιών.
- Διερεύνηση αναγκών: Συμμετοχή στη διερεύνηση αναγκών των εργαζομένων σε Φορείς της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, ύστερα από την εμφάνιση της πανδημίας Covid-19.
- Δημιουργία σελίδας με πληροφορίες - έντυπο υλικό για την Εξ’ Αποστάσεως Εκπαίδευση.
- Αξιολόγηση - Πρακτικά της 12ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης "Πρόληψη: Επιστήμη και Τέχνη της Ζωής".
- Συντονιστική Επιτροπή: Συμμετοχή σε 12 διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας (01 Στέλεχος Πρόληψης).
Ατομικά ραντεβού
- Ατομικά ραντεβού με σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ.. (10 άτομα, 23 ραντεβού)
Πενταετής Προγραμματισμός Δράσεων ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης (2020-2025)
- Σύνταξη και κατάθεση στον Τομέα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ του Πενταετούς Προγράμματος Πρόληψης του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές ποιότητας στην Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο) (02 Στελέχη Πρόληψης).
Εκπαίδευση - Δια Βίου Μάθηση Στελεχών Πρόληψης
- Συνεργασία για τη δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού και αναβάθμιση ηλεκτρονικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών στην πρόληψη. Την ομάδα εργασίας απαρτίζουν οι: Νίκος Βιδάκης και Κώστας Βασιλάκης (Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο), Ηλίας Γκότσης και Άννα Κιαπόκα (Ο.ΚΑ.ΝΑ), Ειρήνη Βιδάκη (ΠΕ.Κ.Ε.Σ Κρήτης), Στέλλα Κουτσουράκη (ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Κρήτης και μέλος ΔΣ ΚΕΣΑΝ), Ιουλία Μπάφη (ΕΚΤΕΠΝ) και Ειρήνη Στρατάκη (ΚΕΣΑΝ - Κ.Π. Ηρακλείου). Στόχοι: Α. Παραμετροποίηση της υπάρχουσας εκπαιδευτικής βάσης (moodle), έτσι ώστε να διευρυνθούν και να αξιοποιηθούν περαιτέρω οι δυνατότητες της (με υλοποίηση π.χ. webinars, κ.λπ.). Το έργο αυτό αφορά στην εκπαίδευση εκπαιδευτών και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί σε εθνικό επίπεδο, από το Πρόγραμμα ERASMUS. Β. Δημιουργία ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού, το οποίο θα στηρίζεται στο υλικό "Το σχολείο που ονειρεύομαι", πιθανά στους "Ονειροκατακτητές". Το έργο αυτό απευθύνεται σε μαθητές και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από το Πρόγραμμα ERASMUS. Γ. Συνεργασία Ο.ΚΑ.ΝΑ και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου για την εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης στις νέες τεχνολογίες, ώστε να μπορέσουν να τις αξιοποιήσουν στην εξ’ αποστάσεως εργασία τους με ομάδες και άτομα.
- Συμμετοχή στις εκπαιδευτικές δράσεις ανταλλαγής καλών πρακτικών για στελέχη πρόληψης, με θέμα: "Η αξιοποίηση των εκφραστικών μέσων στις παρεμβάσεις πρόληψης. Το παράδειγμα της συνεργασίας στην κοινότητα, με εικαστικούς καλλιτέχνες", που διοργάνωσε το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας ΟΚΑΝΑ. Παρουσίαση εργαστηρίου, με θέμα: "Εργαστήρι MOVERE: Ένα πρωτότυπο πιλοτικό πρόγραμμα για τα συναισθήματα για μικρούς και μεγάλους" (23 άτομα).
- Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: "Νευροβιολογία και Ψυχοφαρμακολογία της Εξάρτησης". Διοργάνωση: Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με την Πρότυπη Μονάδα Θεραπείας Εξαρτήσεων του ΟΚΑΝΑ Ρεθύμνου και το Εργαστήριο Εξαρτήσεων του Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης (02 Στελέχη Πρόληψης).
- Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: Inclusive training programme for youth -online course-: “Comanity - A’ Community Animateur”. KETHEA, Athens (02 Στελέχη Πρόληψης).
- Συμμετοχή στο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο με θέμα: "Εκπαίδευση για τις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές ποιότητας στην Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο)". Διοργάνωση: Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ (02 Στελέχη Πρόληψης).
- Συμμετοχή σε διαδικτυακά Συνέδρια και Επιστημονικές Εκδηλώσεις (02 Στελέχη Πρόληψης).