Εκπαίδευση Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ιανουάριος 2021 - Δεκέμβριος 2021)

Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. προγραμματισμό του ΚΕ.Σ.Α.Ν. ως Αστική Εταιρεία, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2021 έως Δεκέμβριος 2021 και είχαν πλαίσιο την Εκπαίδευση Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφορούν: 

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

 • Δύο (02) Βιωματικά Εργαστήρια, διάρκειας 2 ωρών έκαστο, με θέμα: "Διαδρομές μέσα από την τέχνη και την συνύπαρξη", σε μαθητές Ε' τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου (33 άτομα). 

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 • Πιλοτικό Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης της Σχολικής Ζωής μέσω της Συμμετοχικής Τέχνης με θέμα: "Διαδρομές μέσα από την τέχνη και την συνύπαρξη", με μαθητές και εκπαιδευτικούς από τα Γυμνάσια Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Διαδραστικές - Βιωματικές Συναντήσεις: 08 διαδικτυακές διαδραστικές συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη και 03 δια ζώσης συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (26 άτομα, εκ των οποίων 03 εκπαιδευτικοί). Έκθεση - Παρουσίαση του Προγράμματος σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς όλων των εμπλεκομένων σχολείων (δια ζώσης και διαδικτυακά) (48 άτομα στην Έκθεση). 
 • Μια (01) Ομάδα Νέων 12-18 ετών με θέμα "Super Skills for Life", με νέους από το Αρκαλοχώρι, το Θραψανό και το Καστέλλι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. 08 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη. Με την εθελοντική συνεργασία δύο εκπαιδευτικών των Σχολείων των περιοχών (09 άτομα). 
 • Δεκατέσσερις (14) Διαδικτυακές Διαδραστικές Συναντήσεις σε Μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διάρκειας 01 ώρας έκαστη, με θέμα: "Διαχείριση άγχους εν μέσω πανδημίας Covid-19". Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο προγράμματος "The Tipping Point in Education (TTP)", Στέλεχος του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης αναλαμβάνει το ρόλο του "μέντορα" και συνομιλεί με μαθητές, με στόχο τη διαχείριση τους άγχους, την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και την πρόληψη των εξαρτήσεων (208 άτομα).
 • Ένα (01) Διαδικτυακό Διαδραστικό Εργαστήριο με θέμα: "Αλλαγές, σχέσεις, αξίες", στην ομάδα μαθητών: "Μικροί δημοσιογράφοι εν τάξη" του Πρότυπου Γυμνασίου Ηρακλείου. 01 συνάντηση, διάρκειας 02 ωρών. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου (12 άτομα).
 • Ένα (01) Βιωματκό Εργαστήριο με θέμα: "Η φύση της εργασίας στο Κέντρο Πρόληψης - Το προφίλ των εργαζομένων", σε μαθητές του Σχολείου Ευρωπαϊκής Παιδείας. 01 συνάντηση, διάρκειας 02 ωρών. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του Σχολείου (11 άτομα, εκ των οποίων δυο καθηγητές).
 • Συμμετοχή στην Εικονική Κοινωνική Επιχείρηση - Καινοτόμα Ηλεκτρονική Πλατφόρμα "StandbyMe" μαθητών και εκπαιδευτικών του Γενικού Λυκείου Επισκοπής, που παρέχει δωρεάν ψυχολογική στήριξη σε εφήβους νέους σε ζητήματα άγχους, ενδοοικογενειακής βίας, εξαρτήσεων/εθισμού και κατάθλιψης.

Μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση:

 • Μια (01) Διαδικτυακή Διαδραστική Ομάδα σε σπουδαστές της Σχολής ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, Ειδικότητας Βοηθών Γενικής Βρεφονηπιοκομίας με θέμα: "Ψυχική Ενδυνάμωση". 05 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη. Σε συνεργασία με τη Σχολή ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ (13 άτομα). 

Τροτοβάθμια Εκπαίδευση:

 • Εκπαίδευση φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της εργαστηριακής τους άσκησης (03 άτομα).
 • Εκπαίδευση φοιτητών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της εξάμηνης πρακτικής τους άσκησης (02 άτομα).
 • Εκπαίδευση μεταπτυχιακής φοιτήτριας του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών "Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας", της Ιατρικής Σχολής, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (01 άτομο).

Παιδιά/Έφηβοι εκτός Σχολικού Πλαισίου:

 • Μια (01) Βιωματική Ομάδα σε νέους 12-18 ετών από τα σχολεία Αρκαλοχωρίου, Θραψανού και Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος με θέμα: "Super Skills for Life". 08 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη. Με την εθελοντική συνεργασία δύο εκπαιδευτικών, μιας καθηγήτριας εικαστικών και μιας ειδικής παιδαγωγού (09 άτομα).

Νέοι Ενήλικες:

 • Μια (01) Διαδικτυακή Διαδραστική Ομάδα σε νέους 18-30 ετών με θέμα: "Ψυχική Ενδυνάμωση". 05 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (06 άτομα).

Η εκπαιδευτική στρατηγική που ακολουθείται στις συναντήσεις νέων στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των παραδοσιακών εκπαιδευτικών μεθόδων και δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης.

Πρόκειται, δηλαδή, για μάθηση κατά την οποία ο συμμετέχων εμπλέκεται άμεσα στη μελετώμενη πραγματικότητα, οικειοποιούμενος τη γνώση μέσω της εμπειρίας κι αναζητώντας προσωπικό νόημα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα και η κινητοποίησή του για ενεργό συμμετοχή. Έτσι, θα ανταλλάξει συναισθήματα, γνώσεις κι εμπειρίες και μέσω κριτικού στοχασμού θα επανεξετάσει - τροποποιήσει εσφαλμένες πεποιθήσεις, ώστε να προσαρμοσθεί ευκολότερα σε νέα δεδομένα.

Η βιωματική μάθηση, λοιπόν, ανταποκρίνεται, στην ανάγκη ανάπτυξης του συνόλου της προσωπικότητας των συμμετεχόντων και όχι μόνο της νοητικής τους βελτίωσης, μέσα σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής, καθώς ρόλος του συντονιστή σε αυτήν τη διεργασία είναι να προάγει την αλληλεπίδραση, τη συμμετοχή, την πορεία προς τη γνώση.

Activities: 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης