Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. προγραμματισμό του ΚΕ.Σ.Α.Ν. ως Αστική Εταιρεία, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2021 έως Δεκέμβριος 2021 και είχαν πλαίσιο την επιμόρφωση Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφορούν:
- Τρεις (03) Ομάδες Γονέων για γονείς παιδιών 4-11 ετών με θέμα: "Επικοινωνία στην οικογένεια - Ενίσχυση Γονεϊκού ρόλου".
Α' Ομάδα: 03 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (05 άτομα).
Β' Ομάδα: 05 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (11 άτομα).
Γ' Ομάδα: 05 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (12 άτομα).
- Μία (01) Ομάδα Γονέων για γονείς παιδιών 12-18 ετών με θέμα: "Επικοινωνία στην οικογένεια - Ενίσχυση Γονεϊκού ρόλου". 03 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (07 άτομα).
- Ένα (01) Διαδικτυακό Διαδραστικό Εργαστήριο για Γονείς με θέμα: "Διαχείριση άγχους κατά την περίοδο των Πανελλήνιων εξετάσεων - Πώς οι γονείς μπορούν να προσφέρουν ψυχοσυναισθηματική στήριξη στα παιδιά τους". 03 συναντήσεις, διάρκειας 02 ωρών έκαστη (11 άτομα).
Στο πλαίσιο υλοποίησης της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης με τίτλο: «Δίκτυο Δομών και Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων»,
με Κωδικό ΟΠΣ 5055293 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Ε.Π.) «Κρήτη 2014-2020».
Στόχος των δράσεων ήταν η έκφραση - ανταλλαγή σκέψεων, εμπειριών, και συναισθημάτων, η απόκτηση γνώσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η υιοθέτηση στάσεων που θα τους υποστηρίζουν στο σύνθετο ρόλο τους.
Οι Ομάδες Γονέων διεξάγονταν σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ή τη Διεύθυνση των Σχολείων.
Ενδεικτικά θέματα συναντήσεων:
- Η προσαρμογή του ατόμου στο ρόλο γονέας: τι αλλαγές επιφέρει η δική μου αίσθηση ταυτότητας.
- Τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού: πρακτικές διαχείρισης από την πλευρά του γονέα, βασισμένες σε γνώσεις που αφορούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε σταδίου.
- Σεξουαλική ανάπτυξη και διαπαιδαγώγηση: από νηπιακή έως και ενήλικη ζωή.
- Λειτουργική επικοινωνία στην οικογένεια: ποιοι παράγοντες την καθορίζουν.
- Επίλυση συγκρούσεων: στο ζευγάρι, ανάμεσα στα αδέρφια, στη σχέση γονέα παιδιού, στη σχέση γονέα με τη δική του οικογένεια καταγωγής.
- Εφηβική ηλικία: τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της.
- Όρια και κανόνες στην οικογένεια: πώς εφαρμόζονται και τι σημαίνουν.
- Οργάνωση της οικογένειας, σε μια προοπτική αμοιβαίας αυτονόμησης.
- Αντιμετώπισης απώλειας - πένθους - αλλαγών - κρίσεων στην οικογένεια.
- Διαχείριση ελεύθερου χρόνου - εναλλακτικοί τρόποι.
- Ορθή χρήση διαδικτύου και πληροφορικών μέσων: πρακτικές.
- Έγκαιρη πρόληψη και σημάδια για: χρήση ουσιών, σημάδια αναπτυξιακών ή κλινικών διαταραχών εντός της οικογένειας. Τρόποι και φορείς αντιμετώπισης.
- Συνεργασία οικογένειας - σχολείου.
- Διαχείριση διαφορετικότητας. Δυναμική ομάδας. Διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτονόμηση και αυτοπεποίθηση μέσα στην ομάδα. Διαφοροποίηση.
- Μονογονεϊκότητα και νέες μορφές οικογένειας.
- Επιμέρους θεματικές βάσει των αιτημάτων της ομάδας.
Η εκπαιδευτική στρατηγική που ακολουθείται στις συναντήσεις γονέων στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των παραδοσιακών εκπαιδευτικών μεθόδων και δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης.
Πρόκειται, δηλαδή, για μάθηση κατά την οποία ο συμμετέχων εμπλέκεται άμεσα στη μελετώμενη πραγματικότητα, οικειοποιούμενος τη γνώση μέσω της εμπειρίας κι αναζητώντας προσωπικό νόημα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα και η κινητοποίησή του για ενεργό συμμετοχή. Έτσι, θα ανταλλάξει συναισθήματα, γνώσεις κι εμπειρίες και μέσω κριτικού στοχασμού θα επανεξετάσει - τροποποιήσει εσφαλμένες πεποιθήσεις, ώστε να προσαρμοσθεί ευκολότερα σε νέα δεδομένα.
Η βιωματική μάθηση, λοιπόν, ανταποκρίνεται, στην ανάγκη ανάπτυξης του συνόλου της προσωπικότητας των συμμετεχόντων και όχι μόνο της νοητικής τους βελτίωσης, μέσα σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής, καθώς ρόλος του συντονιστή σε αυτήν τη διεργασία είναι να προάγει την αλληλεπίδραση, τη συμμετοχή, την πορεία προς τη γνώση.