«Χάρισε μια κιθάρα σε ένα κρατούμενο»

Περιγραφή της δράση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης Χανίων «Κρήτη 1»

Αυτό το cd αποτυπώνει ένα μικρό κομμάτι μιας δράσης που ξεκίνησε το Μάιο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2017. Στόχος της εν λόγω δράσης ήταν η δημιουργία ομάδας εκμάθησης κιθάρας εντός του Κλειστού Καταστήματος Κράτησης «Κρήτη 1» Χανίων, στην οποία συμμετείχαν έγκλειστοι με ζητήματα εξάρτησης και υλοποιήθηκε από το προσωπικό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, σε συνεργασία με την Κοινωνική Υπηρεσία των φυλακών. Απώτερος στόχος της ομάδας, πέρα από τον εμπλουτισμό της καθημερινότητας των κρατουμένων με μια δημιουργική δράση, ήταν η εμβάθυνση της σχέσης με τους συμμετέχοντες μέσω της οποίας θα αναζητούσαν αιτήματα στήριξης σχετικά με τις εξαρτήσεις.

Για την πραγματοποίηση της παραπάνω ιδέας, άνθρωποι και φορείς από όλη την Ελλάδα δώρισαν παλιές ή καινούριες κιθάρες , στα πλαίσια της καμπάνιας «Χάρισε μια κιθάρα σε ένα κρατούμενο», που συντονίστηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό Χανίων «Δίκτυο FM», σε συνεργασία με το πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων Καλλιθέας, Ηρακλείου (ΚΕΣΑΝ), Φωκίδας, Φθιώτιδας και Χαλκιδικής, οι οποίες συγκεντρώθηκαν και παραχωρήθηκαν στις φυλακές Χανίων. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ομάδας, όπως και έγινε.

Από τον Οκτώβριο του 2016, σε εβδομαδιαία βάση, η βιβλιοθήκη των φυλακών μετατρεπόταν σε αίθουσα μουσικής διδασκαλίας, σε έναν χώρο συνάντησης ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, μακριά από τα στενά όρια της φυλακής και της καθημερινότητας που αυτή επιτάσσει, Η διάθεση και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την ομάδα ήταν τα στοιχεία αυτά που κατέστησαν εφικτή και τη συνεργασία με το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (2ο ΣΔΕ Χανίων), το οποίο λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης «Κρήτη 1».

Από το Μάρτιο του 2017, μέλη της ομάδας κιθάρας μαζί με τον υπεύθυνο της δράσης, κ. Κώστα Γκαϊφύλλια (κοινωνικό λειτουργό/ μουσικό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων) συνεργάστηκαν με τη χορωδία του 2ου ΣΔΕ υλοποιώντας μουσικές εκδηλώσεις εντός των φυλακών και ηχογραφώντας μια σειρά από τραγούδια ως το αποτύπωμα μιας συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής.

Έχοντας κατά νου ότι το παραπάνω εγχείρημα δε θα ήταν εφικτό χωρίς την προσφορά των ανθρώπων που ευαισθητοποιήθηκαν στο κάλεσμα της συλλογής μουσικών οργάνων, θεωρούμε σημαντική την κοινοποίηση της έκβασης της δράσης και του μουσικού cd που προέκυψε από αυτήν.

 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης