«Έρως – Αντέρως: Η Τέχνη της συν – Ύπαρξης», 2017
Ο Σύλλογος Εθελοντών στην Πρόληψη «Η Ομάδα» και το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ηρακλείου σας προσκαλούν στη διημερίδα: «Έρως - Αντέρως: Η Τέχνη της συν - Ύπαρξης», 2017, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Η διημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Ηρακλείου.
Ελάτε να εμπνευστούμε, να αυτοσχεδιάσουμε, να δώσουμε χρώμα, εικόνα και φωνή στις αναπαραστάσεις του Έρωτα και του Αντέρωτα σήμερα.
Είσοδος ελεύθερη!
~ Πρόγραμμα ~
Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017
ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης Ηρακλείου (Μίνωος 67 & Μιχ. Αρχαγγέλου, Θέρισος)
♥ 9:00 - 14:00 | Βιωματικό Εργαστήριο (αίθουσα Συναντήσεων)
«Όταν το σώμα μιλάει», Α. Αρμενάκη
Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφόρος Πλαστήρα 10)
♥ 10:00 - 14:00 Βιωματικά Εργαστήρια για μαθητές Λυκείου
«Αλήθεια ή Θάρρος: Ένα Παιχνίδι Σχέσεων», Μ. Αλατζόγλου, Α. Αρμενάκη, Ε. Βασιλάκη, Δ. Γυπαράκη, Ε. Δερμάτη, Ι. Κολοκυθά, Σ. Περακάκη, Ει. Στρατάκη
10:00 - 12:00 | 2ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου)
10:00 - 12:00 | 2ο ΕΠΑΛ Ηρακλείου (αίθουσα Σεμιναρίων)
12:00 - 14:00 | 1ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου)
12:00 - 14:00 | 8ο Γενικό Λύκειο Ηρακλείου (αίθουσα Σεμιναρίων)
♥ 14:30 - 16:00 | Βιωματικό Εργαστήριο (αίθουσα Σεμιναρίων)
«Ιt’s not you. It’s me. Ένα παιχνίδι επιθετικής και μη επιθετικής επικοινωνίας», Ι. Κολοκυθά, Α. Μηλιαράκη
Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (Νυμφών 2, Πόρος)
♥ 18:00 - 20:00 | Βιωματικό Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Ν. Ηρακλείου
«Συνομιλώντας με τους Έρωτες Ήρωες», Μ. Αλατζόγλου, Σ. Περακάκη, Ει. Στρατάκη
Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017
Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Λεωφόρος Πλαστήρα 10)
♥ 9:00 - 10:00 | Αυτοσχεδιασμοί (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου)
«Διατείνοντας το σώμα». Αναπνοές και ήπιες διατάσεις για όλο το σώμα.
♥ 10:00 - 19:00 | Βιωματικά Εργαστήρια (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου)
10:00 - 11:30 | «Συλλογιστική επάνω στην έννοια των Ορίων του Εαυτού», Σ. Σταμπολάκη
12:00 - 13:30 | «Φωνές», Ε. Βασιλάκη, Ε. Δερμάτη
14:00 - 15:30 | «Κάποτε, από μια σύμπτωση, βρίσκουν οι λέξεις το άλλο νόημά τους, Γ. Ρίτσος», Χ. Καράλη
16:00 - 19:00 | «΄Οντε σε ζώνει ο έρωτας», Α. Λιοδάκης (αίθουσα Σεμιναρίων)
♥ 19:30 - 20:00 | Ομιλίες (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου)
19:30 - 19:45 | «Νεότητα και διαβατήριες τελετές στον κρητικό μυθόκοσμο», Ν. Ψιλάκης
19:45 - 20:00 | «Λαϊκή μαγεία και έρωτας: Ξόρκια, φίλτρα, δεσίματα και άλλα θησαυρίσματα παρμένα από ημερολόγια Λαογραφικής Έρευνας», Μ. Σ. Ζεάκη
♥ 20:20 - 21:00 | Video, Μουσικοεικαστικό δρώμενο (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου)
20:20 - 20:30 | Motel labyrinthos-2014, Ομάδα χορού Φυσαλίδα
20:30 - 21:00 | «Αντικρυστά» - Ένα μουσικοεικαστικό δρώμενο. Σύλληψη, Σκηνοθεσία, Παραγωγή: Ελένη Φύλλα, Clare Bale, Ισίδωρος Παπαδάκης
~ Αίτηση συμμετοχής ~
Δηλώστε ηλεκτρονικά τη συμμετοχή σας σε βιωματικά εργαστήρια από εδώ: https://goo.gl/forms/mECfdkWaXsZib5ca2
~ Περιλήψεις Βιωματικών Εργαστηρίων ~
«Όταν το σώμα μιλάει»
Παραμένοντας στο παρελθόν, μπορούμε να παίξουμε ατέλειωτα παιχνίδια για το ποιος φταίει για αυτό που είμαστε. Ποτέ δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά την ικανότητα μας να προχωρήσουμε προς νέες κατευθύνσεις. Εμπλεκόμαστε στην διαδικασία του να εκλογικεύουμε την κατάσταση της ζωής μας, κάνουμε τα πάντα αρκεί να μην συνειδητοποιήσουμε πως εμποδίζουμε τον εαυτό μας να είναι ζωντανός σε όλη του την διάσταση.
Ελάτε να ανιχνεύσουμε τα παιχνίδια μας, την απρόσωπη γλώσσα μας, την μετατόπιση της αυτοευθύνης μας μέσω γλωσσικών γενικεύσεων, να ανιχνεύσουμε μπλοκαρισμένα συναισθήματα και να δώσουμε φωνή στα αδιέξοδα μας.
Αθηνά Αρμενάκη, Ψυχολόγος MSc
«Ιt’s not you. It’s me: Ένα παιχνίδι επιθετικής και μη επιθετικής επικοινωνίας»
Ποιος φταίει τελικά για τους ατελείωτους καυγάδες σε μία σχέση; Πόσο εύκολα κάνουμε επίθεση στον άλλον με τα λόγια μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε; Μπορούμε να μάθουμε να επικοινωνούμε μη επιθετικά;
Στο εργαστήριο θα μιλήσουμε για τις μικρές και μεγάλες επιθέσεις στην επικοινωνία με τους άλλους, τις διαφορές τους καθώς και πώς να τις κατανοήσουμε δίνοντάς τους έναν μη επιθετικό χαρακτήρα. Οι συμμετέχοντες, μέσα από μία βιωματική άσκηση, μαθαίνουν να επικοινωνούν τα συναισθήματά τους με έναν καινούριο τρόπο, αναπαριστώντας τις σχέσεις της ζωής τους.
Αγγελική - Μαρία Μηλιαράκη, Ψυχολόγος MSc, Ιωάννα Κολοκυθά, Ψυχολόγος
«Συνομιλώντας με τους Έρωτες Ήρωες»
Η εικαστική τέχνη ως μέσο παρατήρησης και κατανόησης του εαυτού και των σχέσεων. Από την περιπλάνηση στα έργα της έκθεσης του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών, θα έχουμε τη δυνατότητα να κωδικοποιήσουμε εντυπώσεις, να αφυπνίσουμε μνήμες και συναισθήματα.
Με αφορμή συγκεκριμένα έργα θα αναρωτηθούμε για τη διαδικασία της προσωπικής νοηματοδότησης, με στόχο να αναδυθεί μια νέα προοπτική θέασης του εαυτού και κατά συνέπεια του κόσμου που μας περιβάλλει.
Μαρία Αλατζόγλου, Ψυχολόγος MSc, Σοφία Περακάκη, Κοινωνική Λειτουργός MEd, Ειρήνη Στρατάκη, Πολιτικός Επιστήμονας MSc
«Συλλογιστική επάνω στην έννοια των Ορίων του Εαυτού»
Από τις πρωτόγονες κοινωνίες -ιδιαίτερα όμως στις σύγχρονες- η έννοια των Ορίων για τον άνθρωπο είναι πάντα συνυφασμένη με τη δημιουργία και το «χτίσιμο» του Εαυτού. Ο καθορισμός τους θεωρείται όχι μόνο χρήσιμος, αλλά και απαραίτητος για την ανθρώπινη οργάνωση, εξέλιξη και ανάπτυξη.
Εν αντιθέσει με την επικρατούσα άποψη που θεωρεί ότι τα όρια βρίσκονται περιφερικά στο άτομο -γύρω και έξω από αυτό- και διατηρούν την απόσταση του από τα άλλα άτομα, η προσωπική μου θεώρηση είναι πως τα όρια είναι ατομικά, βρίσκονται εντός μας και ο τρόπος που εμείς τα αντιλαμβανόμαστε και τα επικοινωνούμε επηρεάζει τις σχέσεις μας. Αντανακλούν τη σκέψη και το συναίσθημά μας, μια ανάμνηση, τις αντοχές μας κλπ, στοιχεία δηλαδή που μεταβάλλονται και «χρωματίζουν» κάθε στιγμή τις σχέσεις μας. Αποτελούν επομένως δυναμικά στοιχεία της προσωπικότητάς μας και όχι στατικά. Ευέλικτα και επαναπροσδιοριζόμενα συνεχώς, είναι απαραίτητα για να υπάρξει σχέση, στο κάθε φορά «εδώ και τώρα» μας. Αν φανταστούμε τα Όριά μας ως «στίγματα», τότε ο καθένας μας πρέπει να γνωρίζει κάθε στιγμή το στίγμα του ανθρώπου με τον οποίο σχετίζεται (φίλος, αδερφή, μάνα, σύζυγος, συνάδελφος κλπ.), ώστε να συντονίζεται σε αυτό που ο άλλος επικοινωνεί, για να μπορέσει κι αυτός ο ίδιος να δώσει με τη σειρά του το δικό του στίγμα, το δικό του Όριο. Εάν κάποια στιγμή απουσιάσει το Όριο οποιουδήποτε εμπλέκεται σε μια σχέση, αυτόματα χάνεται και η (προϋπάρχουσα) σχέση αυτή καθ αυτή και δημιουργείται χάσμα.
Δεδομένου λοιπόν ότι τα Όριά μου είμαι Εγώ, για να μπορέσω να τα εκφράζω/ επικοινωνώ, χρειάζεται να τα αντιλαμβάνομαι και να μπορώ να τα αναγνωρίζω ώστε να είμαι σε θέση να τα «δίνω» στον άνθρωπο που σχετίζομαι και αλληλεπιδρώ κάθε στιγμή. (Εδώ θυμόμαστε τη Θεωρία του C. R. Rogers, που μίλησε για τη συμφωνία, ως μία από τις απαραίτητες συνθήκες για μια βαθιά, ισότιμη, αληθινή σχέση.)
Με δημιουργικά μέσα (ζωγραφική) και με τη βοήθεια του παιχνιδιού με τις τελίτσες… θα επιχειρήσουμε -μέσα από τη διαδικασία του «σχετίζεσθαι»- να εντοπίσουμε τα στίγματα μας και να αναγνωρίσουμε τα όρια μας.
Λέξεις κλειδιά: συνύπαρξη, Όρια, Εαυτός, Κοινωνία, σχέση, «εδώ & τώρα»
Σπυριδούλα Σταμπολάκη, Ψυχολόγος
«Φωνές»
Κάθε εικόνα μπορεί να κρύβει χιλιάδες φωνές. Κάποιες εικόνες τις προσπερνάμε, για άλλες αδιαφορούμε, είναι όμως και αυτές που κρύβουν μέσα τους δικές μας φωνές...
Ακούγοντάς τες, θα κληθούμε να φτιάξουμε από κοινού αφηγήσεις, χρησιμοποιώντας διάφορους τρόπους έκφρασης.
Ε. Βασιλάκη, Κοινωνική Λειτουργός MSc, Εύα Δερμάτη, Ψυχολόγος
«Κάποτε, από μια σύμπτωση, βρίσκουν οι λέξεις το άλλο νόημά τους: Γ. Ρίτσος»
Εργαστήριο κίνησης και λόγου.
Χαρά Καράλη, Χορογράφος
«΄Οντε σε ζώνει ο έρωτας»
Εργαστήριο βαθιάς αναζήτησης με χαρά, ενθουσιασμό και πάθος. Επεξεργασία ονείρου, τόπου και τρόπου μυστικής αλχημείας, επαφή - αποτύπωμα κυτταρικής επικοινωνίας, μια πνοή σιγαλιάς στη φλυαρία του σήμερα. Κραυγές και ψίθυροι του άχρονου παρόντος. Υπαρξιακά κοάσματα συνειρμών, συνυπάρξεις ερώτων σε μυστικές διαβουλεύσεις να βρούμε τη χαμένη ροηκότητα στις άνυδρες εποχές μας, να «συνομιλήσουμε» με τις ορμόνες του Έρωτα και να του «ετοιμάσουμε» παράθυρο που θα δραπετεύσει, για να μη φοβηθούμε όταν θα είμαστε ξανά μόνοι…
Α. Λιοδάκης, Ψυχίατρος - Ψυχοδραματιστής
~ Dance Video ~
«MOTEL Labyrinthos - 2014»
Η εγκατάλειψη της ηθικής και των αναγκών μας αντικατοπτρίζεται στην παρακμή των κτιρίων, των κοινωνιών και των σχέσεων. Σκηνοθεσία: Γωγώ Πετραλή, Daniel Bear Davis, Μουσική: Jesse Autumn, Κάμερα/Μοντάζ: Σιδέρης Νανούδης, Παραγωγή: Ομάδα χορού Φυσαλίδα, 2014. Βράβευση με το Silver Jury Award Friday Night Gala Screening Release of force - Contact Dance International Film Festival, Τορόντο Καναδάς, 2015.
~ Περιλήψεις Ομιλιών ~
«Νεότητα και διαβατήριες τελετές στον κρητικό μυθόκοσμο»
Στους κρητικούς μύθους η νεότητα κατέχει σημαίνουσα θέση. Μια προσεκτική ανάγνωσή τους αποκαλύπτει τις αξίες της κοινωνίας που τους έπλασε, την ιδεολογία, τις τελετουργίες, ακόμη και τις μυητικές πρακτικές...
Νίκος Ψιλάκης, Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
«Λαϊκή μαγεία και έρωτας: Ξόρκια, φίλτρα, δεσίματα και άλλα θησαυρίσματα παρμένα από ημερολόγια Λαογραφικής Έρευνας»
Σύμφωνα με τους αείμνηστους λαογράφους, ο λαϊκός άνθρωπος, στον κύκλο της ζωής και του χρόνου, εκτονώνει τα πάθη, τα συναισθήματα και τις ανάγκες του, μέσα από «κατά παράδοσιν πράξεις και ενέργειες», που συνιστούν τα έθιμα, τα λεγόμενα και «μνημεία του Λόγου». Μία από αυτές τις ανάγκες, εκείνη της ερωτικής εκτόνωσης, βρίσκει διέξοδο στις γονιμικές τελετές, τα λαϊκά αινίγματα με τα ερωτικά υπονοούμενα, τις βωμολοχικές παροιμίες, τα μαγικά παραμύθια με τη μετάβαση του εφήβου στην ενήλικη ζωή, καθώς και σε άλλες εκφάνσεις του λαϊκού βίου. Τί συμβαίνει όμως όταν η προσωποποιημένη ερωτική ανάγκη μένει ανικανοποίητη; Πού βρίσκει τότε λύτρωση ο ανεκπλήρωτος έρωτας;
Στην ομιλία αυτή, θα γίνει λόγος για το φαινόμενο της λαϊκής μαγείας που φαίνεται να υπόσχεται πως θα δέσει στην αιωνιότητα, και θα χωρίσει ή θα τιμωρήσει τον (κάποιες φορές ανεκπλήρωτο) έρωτα. Ξόρκια, φίλτρα και μίσηθρα, ευχές και κατάρες, δεσίματα και λύσεις, πρακτικές επιστρατευμένες να ανακουφίσουν τον φόβο ή το βίωμα της ερωτικής απόρριψης. Ένας λαογραφικός πλούτος παρμένος από προσωπικά ημερολόγια λαογραφικής έρευνας και ιδωμένος υπό το πρίσμα της λαο-εθνο-ανθρωπολογικής προσέγγισης.
Μαρία – Στέλλα Ζεάκη, Υπ. Διδάκτωρ Κοινων. Ανθρωπολογίας των Social Media, Επικοινωνιολόγος MSc