Απολογισμός δράσεων (Ιανουάριος 2016 - Δεκέμβριος 2016)

Τo ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας λειτουργεί στην τοπική κοινωνία του Ηρακλείου από το 1990, σε συνεργασία και με την επιστημονική εποπτεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.).

Στα χρόνια λειτουργίας του έχει εργαστεί με συνέπεια και σεβασμό στην εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας, αποτελεί συνδετικό κρίκο για τους ανθρώπους και τους φορείς που συμβάλλουν στην προαγωγή της πρόληψης με την ευρεία της έννοια κι έχει καταστεί σημείο αναφοράς για την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Το έργο του εξελίσσεται διαρκώς και συμβαδίζει με τις απαιτήσεις κάθε εποχής, βρίσκοντας συνεχώς καινούριους τρόπους να προσεγγίζει και να συνδιαλέγεται με την κοινωνία.

Στο παραπάνω πλαίσιο, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2016 έως Δεκέμβριος 2016 από την επιστημονική ομάδα του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου αφορούν τα ακόλουθα:

Επιμόρφωση Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

 • Ένα (01) Εργαστήρι Κατασκευής "Παιχνιδιών του Κόσμου: «Kaloumba»", σε γονείς του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας  (15 άτομα).
 • Μια (01) Ομάδα Γονέων με παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, 10 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών έκαστη (21 άτομα).
 • Μια (01) Ομάδα Γονέων με παιδιά εφηβικής ηλικίας, 10 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών έκαστη (19 άτομα).
 • Μια (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, σε γονείς του 25ου και 34ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, με θέμα: "Όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Πώς διαχειριζόμαστε την απώλεια" (15 άτομα).

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: 

 • Τέσσερα (04) Βιωματικά Σεμινάρια, διάρκειας 4 ωρών έκαστο, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, με θέμα: "Συναισθήματα και εξαρτήσεις - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα βασισμένο στο βιβλίο: «Ο κήπος με τις 11 γάτες»". Σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (98 άτομα). 
 • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε δασκάλους, διάρκειας 4 ωρών, με θέμα: "Αλκοόλ και έφηβοι. Δυναμική της Ομάδας: Βασικές αρχές και ζητήματα της εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη". Σε συνεργασία με το Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Η Επιστροφή" και την υπεύθυνη συντονισμού των δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (15 άτομα)
 • Πέντε (05) Επιμορφωτικές Ημερίδες, διάρκειας 6 ωρών έκαστη, σε δασκάλους, με θέμα: "Η δυναμική της ομάδας στη διαχείριση των συγκρούσεων", των εξής δημοτικών σχολείων: 9ο, 10ο, 16ο, 18ο, 36ο, 32ο, 35ο, 46ο Ηρακλείου, Αγίου Θωμά, Αγίου Σύλλα, Βασιλειών, Καρκαδιώτισας, Μεγάλης Βρύσης, Προφήτη Ηλία, Τσιφούτ Καστελίου. Σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης της 4ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (216 άτομα).
 • Δύο (02) Βιωματικά Σεμινάρια, διάρκειας 4 ωρών έκαστο, σε δασκάλους και νηπιαγωγούς, με θέμα: "Αναπτύσσοντας προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες για παιδιά δημοτικού: Προάγοντας την προστασία του παιδιού". Σε συνεργασία με τον Υπεύθυνο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (35 άτομα).
 • Τέσσερις (04) Εκπαιδευτικές Συναντήσεις, διάρκειας 4 ωρών έκαστη, με θέματα: "My Movie - Windows Live Movie Maker - Η Ψηφιακή Τέχνη ως εργαλείο κι έκφραση", συντονίστρια: Μαρία Ασυνάνογλου, "Μελωδία-ρυθμός-λόγος. Στοιχεία μουσικής στη σχολική τάξη-ιδέες και παιχνίδια", συντονίστρια: Μαρία Χαλκιαδάκη, "‘‘Δύο δέντρα, μια φορά…’’ - Βιωματικές δράσεις φιλαναγνωσίας", συντονίστρια: Μαρία Πολένη και  "Θέματα - ταμπού στο σχολείο. Με αφορμή ένα βιβλίο προσεγγίζουμε το θέμα του θανάτου στο σχολείο", συντονίστρια: Χρύσα Περβολαράκη, στο πλαίσιο του Δικτύου Ανταλλαγής Ιδεών & Πρακτικών στην Εκπαιδευτική Κοινότητα. Σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (12 άτομα).​
 • Ένα (01) Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, διάρκειας 2 ωρών, σε δασκάλους Στ’ τάξης, με θέμα: "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο", των εξής δημοτικών σχολείων: 9ο, 10ο, 16ο, 18ο, 36ο, 32ο, 35ο, 46ο Ηρακλείου, Αγίου Θωμά, Αγίου Σύλλα, Βασιλειών, Καρκαδιώτισας, Μεγάλης Βρύσης, Προφήτη Ηλία, Τσιφούτ Καστελίου. Σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης της 4ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (12 άτομα). 
 • Ένα (01) Βιωματικό Εργαστήριο, διάρκειας 6 ωρών έκαστη, σε δασκάλους του 37ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, με θέμα: "Συζητώντας με τους γονείς …με αφορμή μία ταινία". Σε συνεργασία με τη Σχολική Σύμβουλο Δημοτικής Εκπαίδευσης της 5ης Περιφέρειας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Σχολείου (26 άτομα).

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε καθηγητές, διάρκειας 4 ωρών, με θέμα: "Αλκοόλ και έφηβοι. Δυναμική της Ομάδας: Βασικές αρχές και ζητήματα της εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη". Σε συνεργασία με το Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Η Επιστροφή" και την υπεύθυνη συντονισμού των δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου (30 άτομα).
 • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε καθηγητές, διάρκειας 4 ωρών, με θέμα: "Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Γυμνασίου στο Υλικό Αγωγής Υγείας: «Διαπροσωπικές Σχέσεις»". Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (28 άτομα).  
 • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε καθηγητές, διάρκειας 3 ωρών, με θέμα: "Ο επαναπροσδιορισμός των αξιών στη ζωή μας ως απάντηση στο πρόβλημα της εξάρτησης από το αλκοόλ". Στο πλαίσιο της 12ης Εβδομάδας Πρόληψης Αλκοόλ, σε συνεργασία με το Σύλλογο  "Επιστροφή", το Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ και τους ΚΟΠΑ Κρήτης  (31 άτομα).
 • Συμμετοχή στη "Συνάντηση ενημέρωσης εκπαιδευτικών σχολείων Δ.Δ.Ε Ν. Ηρακλείου για το Σχεδιασμό και την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας, Πολιτιστικών Θεμάτων) για το σχολικό έτος 2016-2017"Παρουσίαση των προγραμματισμένων επιμορφωτικών δράσεων του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης, σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (15 άτομα).
 • Μία (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, σε καθηγητές του Γυμνασίου Γαζίου, με θέμα: "Η πρόληψη των εξαρτήσεων στο σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών". Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών του Σχολείου (30 άτομα).
 • Ένα (01) Βιωματικό Εργαστήριο, 4 συναντήσεις, διάρκειας 3 ωρών έκαστη, σε καθηγητές ιδιωτικής εκπαίδευσης, με θέμα: "Ο εκπαιδευτικός στην πρώτη γραμμή". Σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ) (21 άτομα).
 • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε καθηγητές, 2 συναντήσεις, διάρκειας 4 ωρών έκαστη, με θέμα: "Η πρόληψη των εξαρτήσεων στο σχολείο και ο ρόλος των εκπαιδευτικών". Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου, το Σύλλογο Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Η Επιστροφή" και το Αλκοολογικό Ιατρείο ΠαΓΝΗ (17 άτομα).
 • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε καθηγητές, 2 συναντήσεις, διάρκειας 4 και 6 ωρών αντίστοιχα, με θέμα: "Βασικές αρχές και ζητήματα εργασίας με ομάδες μέσα στην τάξη". Σε συνεργασία με την Υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου (21 άτομα). 

Εκπαίδευση Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση:

 • Δεκαοχτώ (18) Ενημερωτικές Συναντήσεις, διάρκειας 3 ωρών έκαστη, με θέμα: "Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο", σε μαθητές Ε’ και Στ’ τάξης των εξής δημοτικών σχολείων: 8ο, 1ο, 15ο, 31ο, 45ο, 49ο Ηρακλείου. Σε συνεργασία  με την υπεύθυνη συντονισμού των δράσεων του Κοινωνικού Σχολείου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, τις Διευθύνσεις των σχολείων και σπουδαστή πρακτικής άσκησης του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης (351 άτομα). 
 • Δύο (02) Ενημερωτικές Συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών έκαστη, με θέμα: "Έκφραση συναισθημάτων", στους μαθητές της Δ' τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίας Μαρίνας. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου (58 άτομα).

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση:

 • Μια (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, σε μαθητές Α’, Β’ και Γ’ τάξης Γυμνασίου, με θέμα: "Επικοινωνία - Έκφραση Συναισθημάτων", του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου και τις υπεύθυνες καθηγήτριες σχολικού project (25 άτομα). 
 • Μια (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών στους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου, με θέμα: "Πρόληψη των εξαρτήσεων". Σε συνεργασία με τη διεύθυνση του σχολείου (40 άτομα).
 • Μία (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, με θέμα: "Ο ρόλος της οικογένειας στη διαμόρφωση της προσωπικότητας", στους μαθητές της Β' τάξης του Γενικού Λυκείου Γουβών. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου και υπεύθυνη καθηγήτρια σχολικού project (30 άτομα). 
 • Μία (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, με θέμα: "Εφηβεία και Εξαρτήσεις", στους μαθητές της Α' τάξης του 2ου Λυκείου Ηρακλείου. Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση του σχολείου (25 άτομα). 

Τριτοβάθμια Εκπαίδευση:

 • Εκπαίδευση σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο της εργαστηριακής και της πρακτικής τους άσκησης (06 άτομα). 
 • Εκπαίδευση σπουδαστών του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο της εργαστηριακής τους άσκησης (04 άτομα). 
 • Μια (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, σε σπουδαστές Γ εξαμήνου, του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας, ΤΕΙ Κρήτης, για το έργο, τη δράση και τις προληπτικές παρεμβάσεις του ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου (100 άτομα).

  Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς:

  • Συμμετοχή στη Διημερίδα: "Σχολικός Εκφοβισμός: Επιστημονικές Προσεγγίσεις και Βιωματικές Εφαρμογές", που διοργάνωσε το Δίκτυο Δράσεων Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (Παρατηρητήριο) της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης. Ένα (1) Βιωματικό Εργαστήριο: "Η «αρχιτεκτονική» του φόβου στη σχολική κοινότητα".
  • Μια (01) Ομιλία με θέμα: "Η διαφορετικότητα ως κίνδυνος, αλλά και ως ευκαιρία για τη λειτουργική συνύπαρξη στις σύγχρονες κοινότητες", στο πλαίσιο της λειτουργίας του "Καφενείου Έκφρασης", της Ομάδας Εθελοντών Παιδείας του Δήμου Ηρακλείου.
  • Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο: "Τοπική Αυτοδιοίκηση, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση. Η παιδεία και ο πολιτισμός ως πυλώνες περιφερειακής ανάπτυξης", που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης "Κλεισθένης". Δυο (02) Προφορικές Ανακοινώσεις: "Η δια βίου μάθηση ως μέσο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης" και "Μετασχηματίζουσα μάθηση και εκπαίδευση γονέων: Η συμβολή των μελών της ομάδας στην αλλαγή/ στο μετασχηματισμό πεποιθήσεων, απόψεων και στάσεων των γονέων στη σχέση με τα παιδιά τους"
  • Συμμετοχή στην 3η προσυνεδριακή δράση στην εκπαιδευτική κοινότητα σε επίπεδο Διευθύνσεων Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου, με την οργανωτική συμβολή και Σχολικών Συμβούλων, του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου: "Κοινωνία και Σχολείο: Μια σχέση υπό διαπραγμάτευση", που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης.
  • Συμμετοχή στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο: "Κοινωνία και Σχολείο: Μια σχέση υπό διαπραγμάτευση", που διοργάνωσε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Χερσονήσου. Δυο (02) Προφορικές Ανακοινώσεις: "Η ανάγκη δημιουργίας νέων κοινοτήτων στο χώρο της εκπαίδευσης" και "Ομάδες ομοτίμων: Μια εναλλακτική πρόταση στην εκπαιδευτική κοινότητα". Συμμετοχή στο 3ήμερο Φεστιβάλ Matala Beach Festival, με τα "Παιχνίδια του Κόσμου". Ανάδειξη του παιχνιδιού ως μέσου κοινωνικής - πολιτιστικής εκπαίδευσης και ανάπτυξης, που συμβάλλει στην προώθηση αξιών όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία, ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας και το πέρασμα από την ατομική στη συλλογική δράση.
  • Συμμετοχή στη δράση "Χάρισε μια κιθάρα σ’ έναν κρατούμενο", μια πρωτοβουλία του ραδιοφωνικού σταθμού "Δίκτυο Fm 91,5", σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανιών και τη στήριξη του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης. Συλλογή κιθάρων για τη δημιουργία ομάδας εκμάθησης κιθάρας εντός του κλειστού καταστήματος κράτησης "Κρήτη Ι", στα Χανιά.
  • Διοργάνωση Συνάντησης Απολογισμού Δράσεων ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης για την περίοδο Ιούνιος 2015-Ιούνιος 2016 και Δικτύωσης Κοινωνικών Δομών και Φορών Ηρακλείου.
  • Συμμετοχή στο 1ο Παγκρήτιο Φεστιβάλ Δρόμου του Δήμου Ηρακλείου "Τέχνη καθ' οδόν", με "Τα παιχνίδια του χθες και τα παιχνίδια όλου του κόσμου". Σε συνεργασία με την Ομάδα Εθελοντών Παιδείας, το 4ο ΚΕΚΟΙΦ-ΑΠΗ και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου. 
  • Ένα (01) Βιωματικό Σεμινάριο, σε υπαλλήλους των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα: "Ευαισθητοποίηση στη δημιουργία Δικτύων", 4 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών έκαστη. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής - Εποπτείας Κοινωνικών Δομών - Μετανάστευσης - ΚΕΣΑΝ Δήμου Ηρακλείου (15άτομα). 
  • Συμμετοχή στη Συντονιστική Επιτροπή και στις Ολομέλειες του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης Εξαρτήσεων. Κατασκευή και διαχείριση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης Εξαρτήσεων: Blog:https://diktyoorg.wordpress.com, Facebook, YouTube, Google+.  
  • Συμμετοχή σε Συνέδρια, Ημερίδες, Σεμινάρια (εκπαίδευση - επιμόρφωση στελεχών).

  Ατομικά ραντεβού:

  • 40 Ατομικά ραντεβού με γονείς, σε θέματα που αφορούν τις εξαρτήσεις, τα όρια μέσα στην οικογένεια και τη διαχείριση συγκρούσεων.
  • Ατομικά ραντεβού με σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ..
    

  Νέα - Ανακοινώσεις

  Βρείτε μας στο facebook

  Εγγραφείτε στο newsletter μας

  Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

  * Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

  σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης