Δικτύωση ΚΕΣΑΝ με Κοινότητα (Ιανουάριος 2021 - Δεκέμβριος 2021)

Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. προγραμματισμό του ΚΕ.Σ.Α.Ν. ως Αστική Εταιρεία, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2021 έως Δεκέμβριος 2021 και είχαν πλαίσιο τη Δικτύωση με Κοινότητα - Φορείς, αφορούν: 

Παρεμβάσεις: 

 • Μια (01) Διαδικτυακή Εκπαιδευτική Ημερίδα, διάρκειας 04 ωρών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης της δράσης "Πρόληψη και Διαχείριση της Χρήσης Καπνού στα Σχολεία", με σκοπό την ευαισθητοποίηση/ ενημέρωση των Επαγγελματιών Υγείας και Δημόσιας Υγείας της 7ης ΥΠΕ   για το εκπαιδευτικό εργαλείο"Κάπνισμα: Όχι Εμείς!". Με τη συμβολή του Τμήματος Εφαρμογών Πρόληψης ΟΚΑΝΑ και του Κέντρου Πρόληψης Θεσσαλονίκης "ΠΥΞΙΔΑ" (27 άτομα).
 • Ένα (01) Διαδικτυακό Διαδραστικό Εργαστήριο με θέμα: "Αξιοποιώντας τις προσωπικές αξίες στη διαμόρφωση της επαγγελματικής ταυτότητας στον χώρο της Πρόληψης" σε εργαζόμενους του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΟΚΑΝΑ. 01 συνάντηση, 02 ώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος "Κατάρτισης Στελεχών Πρόληψης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΟΚΑΝΑ". Σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας ΟΚΑΝΑ (24 άτομα).
 • Συμμετοχή με την ομιλία "Ζητήματα και προτάσεις για το πεδίο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων στη χώρα μας", στη διαδικτυακή εκδήλωση: Κρήτη: "Συζητάμε και διαμορφώνουμε με την κοινωνία το Πρόγραμμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ: Με τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και τις τοπικές κοινωνίες σχεδιάζουμε το νέο ΕΣΥ και τη Δημόσια Υγεία στη χώρα". Εισηγητές: Ανδρέας Ξανθός, Βουλευτής, Τομεάρχης Υγείας Πάνος Καλαράς, Συντονιστής Τμήματος Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, Πρώην Γ.Γ. Υπουργείου Υγείας (430 άτομα). 
 • Μια (1) τηλεφωνική ραδιοφωνική συνέντευξη με θέμα: "Επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχοκοινωνική υγεία" στην εκπομπή "Πρώτος καφές" του ραδιοφωνικού σταθμού "Star FM 88,4" (01 Στέλεχος Πρόληψης). 
 • Ετήσιος απολογισμός του ΚΕΣΑΝ - Κεντρου Πρόληψης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους (26 Ιουνίου) σε ΜΜΕ της Π.Ε. Ηρακλείου. 
 • Συλλογή - κατάθεση στοιχείων Παρεμβάσεων Πρόληψης για το έτος 2020 και το σχολικό έτος 2019-2020 στο ΕΚΤΕΠΝ για την "ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ 2020: Η κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα"

 

Συνεργασίες με Φορείς της Τοπικής Κοινοτητας: 

 • Συμμετοχή στην Επιστημονική και στην Οργανωτική Επιτροπή "Παρεμβάσεις Πρόληψης: Αλκοόλ και Νέοι", που συντονίζει η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης. Δύο (02) Συναντήσεις Εργασίας συμμετεχόντων φορέων, με στόχο τη διοργάνωση εκπαιδευτικού σεμιναρίου, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, για τους Επαγγελματίες Υγείας όλων των Υγειονομικών Περιφερειών της Ελλάδας, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν παρεμβάσεις πρόληψης της χρήσης αλκοόλ στο μαθητικό πληθυσμό της χώρας. Συνεργαζόμενοι Φορείς: 7η ΥΠΕ, ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης, ΚΕΘΕΑ "Αριάδνη", Αλκοολογικό Ιατρείο ΠΑΓΝΗ, Σύλλογος Στήριξης Εξαρτημένων από το Αλκοόλ "Επιστροφή", Κοινωνική Υπηρεσία ΠαΓΝΗ, Ψυχιατρική Υπηρεσία ΠαΓΝΗ (02 Στελέχη Πρόληψης).
 • Συμμετοχή στην Επιστημονική Επιτροπή "Ηράκλειο, η πόλη που μαθαίνει", του Παγκοσμίου Δικτύου της UNESCO, που συντονίζει ο Δήμος Ηρακλείου - Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Νέας ΓενιάςΜια (01) Συνάντηση Εργασίας συμμετεχόντων φορέων, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τον καθορισμό κριτηρίων επιλογής συνεργατών και δράσεων κατά την επόμενη διετία και την αξιοποίηση των διαθέσιμων εργαλείων για δικτύωση και προβολή - προώθηση δράσεων Δια Βίου Μάθησης (01 Στέλεχος Πρόληψης).
 • Συμμετοχή στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: "Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης στην Περιφέρεια Κρήτης". Δράση: "Διερεύνηση και αποτύπωση υφιστάμενων και αναδυόμενων αναγκών ψυχοκοινωνικής υγείας". Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και το ΕΚΤΕΠΝ - ΕΠΙΨΥ (01 Στέλεχος Πρόληψης). 
 • Διερεύνηση παρεμβάσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές - Διερεύνηση αναγκών πληγέντων. Συναντήσεις με Φορείς, Επαγγελματίες Υγείας και πληγέντες του Δήμου Μινώα Πεδιάδος (01 Στέλεχος Πρόληψης). 

 

Κοινωνική Δικτύωση:

 

Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης:

Το ΚΕΣΑΝ - Κέντρο Πρόληψης είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, μιας μορφής σύνδεσης φορέων που αναπτύσσουν προγράμματα πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην Ελλάδα και Κύπρο.
Από τον Ιανουάριο του 2016 έως και σήμερα ένα (01) Στέλεχος του ΚΕΣΑΝ συμμετέχει στην οκταμελή Συντονιστική Επιτροπή του Πανελλήνιου Δικτύου. Το τελευταίο έτος η συμβολή του ΚΕΣΑΝ στο Πανελλήνιο Δίκτυο αφορά τα παρακάτω: 

 • Συντονιστική Επιτροπή: Συμμετοχή σε 15 διαδικτυακές συναντήσεις εργασίας. Συμβολή: 1. Στη διοργάνωση δύο εκπαιδευτικών σεμιναρίων στη χρήση του εργαλείου Zoom Meeting, για Φορείς - μέλη του Δικτύου. 2. Στη διοργάνωση δύο Τακτικών Ολομελειών, για Φορείς - μέλη του Δικτύου. 3. Στη διοργάνωση της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης, για Φορείς - μέλη του Δικτύου και συνεργάτες της Πρόληψης. Β. Εκπροσώπηση Δικτύου στην Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ για την Ψυχική Υγεία και τις Εξαρτήσεις. Γ. Διαχείριση - ενημέρωση: ΙστολογίουΠλατφόρμας Wiki και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (FacebookYoutubeScribd) (01 Στέλεχος Πρόληψης). 
 • Επιστημονική Επιτροπή 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης. Συμμετοχή σε 01 διαδικτυακή συνάντηση και στις εργασίες προετοιμασίας της 13ης Πανελλήνιας Συνάντησης (Κέρκυρα, 28/09-01/10/2022) (01 Στέλεχος Πρόληψης).

 

Ατομικά ραντεβού

 • Ατομικά ραντεβού με σχολικούς συμβούλους, υπεύθυνους γραφείων σχολικών δραστηριοτήτων, διευθυντές, εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, νέους και παρεμβάσεις σε θέματα όπως χρήση ουσιών, επιθετική συμπεριφορά, προβλήματα /δυσκολίες στην οικογένεια, στο σχολείο κ.λπ.. (11 άτομα, 11 ραντεβού)

 

Εκπαίδευση - Δια Βίου Μάθηση Στελεχών Πρόληψης

Συμμετοχή των Στελεχών Πρόληψης σε Σεμινάρια/ Ημερίδες / Εκπαιδεύσεις:

 • "Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις σε καταστάσεις κρίσης/ καταστροφής".
 • "Iαματικές όψεις του θεάτρου στην εκπαίδευση".
 • "Νέα πραγματικότητα, νέες προκλήσεις, τρόποι διαχείρισης της διπλής κρίσης σε συνθήκες αβεβαιότητας".
 • "Κατάθλιψη και burnout των επαγγελματιών υγείας εξαιτίας της Covid-19".
 • "Ψυχική ανθεκτικότητα και Covid19: Επιπτώσεις στην οικογένεια".
 • "Τα ΜΜΕ στην πρόληψη των εξαρτήσεων".
 • "Κατάρτιση εργαζομένων του προγράμματος ΕΣΠΑ του ΟΚΑΝΑ".
 • "Τακτική Ολομέλεια Πανελλήνιου Δικτύου Φορέων Πρόληψης της Εξάρτησης".
 • "Εκπαίδευση στη χρήση του εργαλείου Zoom Meetings".
 • "Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού στις Υπηρεσίες Υγείας".
 • "The importance of prevention, treatment and training during the era of pandemic and the digital age".
 • "Βασικές ψυχοκοινωνικές δεξιότητες για τους Κοινωνικούς Λειτουργούς εν καιρώ πανδημίας."

Δελτίο τύπου: Απολογισμός δράσεων ΚΕΣΑΝ - Κέντρου Πρόληψης Ηρακλείου 2021

Activities: 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης