Επιμόρφωση Γονέων μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Ιανουάριος 2016 - Δεκέμβριος 2016)

Σύμφωνα με τον κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. προγραμματισμό του ΚΕ.Σ.Α.Ν. ως Αστική Εταιρεία, οι δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν το χρονικό διάστημα Ιανουάριος 2016 έως Δεκέμβριος 2016 και είχαν πλαίσιο την επιμόρφωση Γονέων Μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, αφορούν:

 • Ένα (01) Εργαστήρι Κατασκευής "Παιχνιδιών του Κόσμου: «Kaloumba»", διάρκειας 15 ωρών, σε γονείς του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου. Σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας (15 άτομα).
   
 • Μια (01) Ομάδα Γονέων με παιδιά προσχολικής - σχολικής ηλικίας, 10 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών έκαστη (21 άτομα). 
   
 • Μια (01) Ομάδα Γονέων με παιδιά εφηβικής ηλικίας, 10 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών έκαστη (19 άτομα). 
   
 • Μια (01) Ενημερωτική Συνάντηση, διάρκειας 2 ωρών, σε γονείς του 25ου και 34ου Νηπιαγωγείου Ηρακλείου, με θέμα: "Όταν οι συνθήκες αλλάζουν. Πώς διαχειριζόμαστε την απώλεια" (15 άτομα). 
   

Στόχος των δράσεων ήταν η έκφραση - ανταλλαγή σκέψεων, εμπειριών, και συναισθημάτων, η απόκτηση γνώσεων, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η υιοθέτηση στάσεων που θα τους υποστηρίζουν στο σύνθετο ρόλο τους.

Οι Ομάδες Γονέων διεξάγονταν σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων ή τη Διεύθυνση των Σχολείων.   

Ενδεικτικά θέματα συναντήσεων:

 • Ανάγκες - Χαρακτηριστικά της παιδικής /εφηβικής ηλικίας.
 • Επικοινωνία στην οικογένεια.
 • Ενθάρρυνση - Αυτοεκτίμηση.
 • Αναγνώριση - Έκφραση - Διαχείριση συναισθημάτων.
 • Αρνητική συμπεριφορά.
 • Σεβασμός στη διαφορετικότητα. 
 • Ο σύγχρονος ρόλος του γονέα. 

Η εκπαιδευτική στρατηγική που ακολουθείται στις συναντήσεις γονέων στηρίζεται στη βιωματική μάθηση, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των παραδοσιακών εκπαιδευτικών μεθόδων και δίνει έμφαση στο σημαντικό ρόλο που παίζει η εμπειρία στη διαδικασία της μάθησης.

Πρόκειται, δηλαδή, για μάθηση κατά την οποία ο συμμετέχων εμπλέκεται άμεσα στη μελετώμενη πραγματικότητα, οικειοποιούμενος τη γνώση μέσω της εμπειρίας κι αναζητώντας προσωπικό νόημα σ’ αυτήν τη διαδικασία. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης στην ομάδα και η κινητοποίησή του για ενεργό συμμετοχή. Έτσι, θα ανταλλάξει συναισθήματα, γνώσεις κι εμπειρίες και μέσω κριτικού στοχασμού θα επανεξετάσει - τροποποιήσει εσφαλμένες πεποιθήσεις, ώστε να προσαρμοσθεί ευκολότερα σε νέα δεδομένα.

Η βιωματική μάθηση, λοιπόν, ανταποκρίνεται, στην ανάγκη ανάπτυξης του συνόλου της προσωπικότητας των συμμετεχόντων και όχι μόνο της νοητικής τους βελτίωσης, μέσα σ’ ένα περιβάλλον σεβασμού και αποδοχής, καθώς ρόλος του συντονιστή σε αυτήν τη διεργασία είναι να προάγει την αλληλεπίδραση, τη συμμετοχή, την πορεία προς τη γνώση.
 

Νέα - Ανακοινώσεις

Βρείτε μας στο facebook

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Χρησιμοποιήστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής για να μπορείτε να λαμβάνετε τα ενημερωτικά newsletter του ΚΕΣΑΝ.

* Τα στοιχεία που δίνετε θα κρατηθούν αυστηρά εμπιστευτικά και δεν πρόκειται να δοθούν σε τρίτους για κανένα λόγο. Τo email εγγραφής σας πρέπει να αντιστοιχεί σε αληθινό email.Έχετε το δικαίωμα να ακυρώσετε την εγγραφή σας οποιαδήποτε στιγμή.

σχεδιαση - υλοποιηση : δημος Ηρακλειου - τμημα πληροφορικης - γραφειο ηλεκτρονικης διακυβερνησης